perjantai 29. syyskuuta 2017

Tomaattikasvattamo

Tomaatteja innostuin kasvattamaan viime kesänä talteen kerätyistä ruukkutomaatin siemenistä sekä Härän sydän-siemeniä. Kapuasta ostetuista tomaateista latioin myöstkin palaset kasvamaan miniluumutomaatista ja kirsikkatomaatista. Siemenet ostin keltaisesta pensastomaatista. Lahjaksikin sain pari lajiketta valmiksi kasvatettuja taimia "Tanskan vienti" ja "maaskotka". Satoakin on tullut jo jonkin verran. Koko kylmäksi kesäksi on piisannut naposteltavaa kasvihuoneessa oleilun yhteydessä.

Ruukkutomaatti oli viime vuonna suosikkini ja siitä otinkin siemenet talteen.

Ruukkutomaatit kasvavat isoissa paljuissa ihan hyvin. Tukipuut pitäisi ensi vuodeksi saada paremmat.
Kasvupaljut ovat pyörillä liikuteltavien lavojen päällä, joka helpottaa siivoamista.
Miniluumutomaatin siemenet otin kaupasta ostetuista tomaateista. Hienosti kasvavat nekin. Tiivis ja kova malto ja pitää olla aivan valmis ennekuin on hyvän makuinen.
Miniluumutomaatteja
Keltainen pensastomaatti lähti kasvamaan vain parilla kolmella taimella ja tuli istutettua hieman pieneen purkkiin ja huonoilla tukikepeillä. Mutta kun ei liikuta paljon, niin ei katkeile oksatkaan. Nämä tomaatit olivat pehmoisen makuisia ja kuin pieniä karkkeja noposteltavaksi.

Kylmästä kesästä huolimatta olen erittäin tyytyväinen tomaattisatoon. Osan tomaateista joudun varmaan keräämään vihreinä. Vielä ei kuitenkaan yöpakkasia ole lupailtu, joten päivä kerrallaan mennään. Tomaatit tulee melkein syötyä sitä mukaa, kun niitä kypsyy. Kokeilen varmaan jotain mielenkiintoista niistä valmistaa, ehkä Chutneytä, joka on aivan uusi makututtavuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti